Venice Biennale 2020

Lycabettus Panorama

Future Athens

Athens Pride

GR80s

Center of Memory and Culture

Homage To Earth

 

Guggenheim Helsinki

 

Icon-ostasi

 

Museum of Underwater Antiquities

 

Hagia Sofia Axis

 

Profitis Ilias Preservation Center

 

AthensX4

 

The Golden Cube

 

Unbuilt

 

Kindergarten in Prato

 

Hellenic American Academy

 

Acropolis Museum Facades

 

Iroon Square

 

Ioannina City Hall

 

Eleftheria Square

location:

size:

status:

year:

in collaboration with:

 

credits:

Venice, Italy

500m2

competition entry

2020

Yannis Grigoriadis

Christos Georgios Kritikos

John Karahalios

Elisavet Plaini

Kostas Tsiambaos

ADD Architecture Studio

Venice Biennale View.jpg
Venice Biennale Axo.png
Venice Biennale Logo.png

Ιn a time of radical growth of communication and interaction, one cannot help but to be concered over the simultaneous rise of social segregation and exclusion. This leads to a search for new ways of viewing the contemporary spatial (physical and digital) conditions.

Our proposal aims to open a debate over the ability of architecture to promote and support the coexistence in diversity, by attempting to subvert the constitutive property of the designed space to connect and include subjects through a selective exclusion. The way space defines its regulatory content is reflected in the work of anthropologist Mary Douglas, who relativized the concept of dirt, reinterpreting it as 'matter out of place' in a world of modern regulations. Contemporary architectural theory has shifted the aforementioned concept to architectural design itself: how design follows rules and ultimately excludes and expels specific functions and subjects.

The proposal renegotiates the architectural element of the façade as a signified boundary that promotes inclusion and exclusion, while mutating it in order to alter the transitional / transgressive condition that is represented by its main entrance. This is achieved through one powerful gesture: the neo- Byzantine facade of the Greek pavilion is recreated as a mirrored copy in its interior.

The strict and clear boundaries of the inside and the outside are overturned, with the (new) entrance leading from the exterior to a meta-exterior, that is practically an interior space that primarily invites, protects and contains as a space of coexistence and inclusion. This condition which may appear as‘uncanny’, deregulates the defined boundaries of the existing shell and constitutes an ultimately radicallyrelatable space, open and welcoming.

At first level, the space created between the façade and its copy refers to Nicolas Bourriaud's "social interstices", where structured social relationships are reshaped, giving way to new unexpected relational forms.

On a second level, the materiality of the exterior is only represented through the floor, creating a continuous plain where the exterior and the meta-exterior are developed, while the construction of thefaçade replica is expressed through a new materiality creating the conditions for its redefinition.

At a third level the form of the copy of the facade comments on the ways in which it can be the prime means of expression through which architectural design selects, structures and refers to national subjects in terms of identity and exclusivity.

Regarding the elements of the exhibition, they will be articulated in three sections:

a. a critical historical overview and analysis of the design of the greek pavilion and its relation to the universal example, as produced through archival research and presented on the surface of the façade’sreplica as metadata, reinforcing the role of architecture as a carrier of significations.

b. an exhibition of designs, physical and digital models of -realized or not- recent projects that suggest new ways of coexisting between diverse groups and subjects in Greece.

c. a flag pole awaiting the new inclusive condition and

d. a digital/web installation that will deregulate the architecture of the internet by disrupting standard tools of connectivity, inclusion and exclusion, such as gps, search engines and social media.

Concerning the construction, there will be a collaboration with the FabLab Athens of the School of Architecture (NTUA), which will support the research in order to optimize the construction methods and minimize its carbon footprint by utilizing digital means and contemporary fabrication and building technologies.

The final goal is for the pavilion to be a space that redefines the concept of togetherness. An overall experience, beginning with the redefinition of the Greek pavilion’s architecture in itself, will be enhancedby the content of the exhibition leading to the final result of a rich, interactive, digital environment. The interior and exterior, the open and the closed, the intimate and the uncanny, they all overlap and intertwine, loosening the boundaries, intersecting different perspectives and opening the prospect for a new condition of future coexistence.

Venice Biennale Plan View.png

Front View

Plan

Venice Biennale Sections.png

Sections

Venice Biennale Diagrams.png

Interior Becomes Exterior

The Changing Condition of the Entrance