location:

size:

status:

year:

credits:

 

 

lighting design:

 

construction:

photos:

Piraeus, Greece

300m2

completed

2017

John Karahalios

Elisavet Plaini

 

L4A

Epikyklos Technical Construction

Nikos Papageorgiou

On the hillside of Kastella, overlooking the bay, a rundown building was turned into a restaurant.

There were three objectives for the design:

a. Respond to the breathtaking view through its two glazed sides,

b. Address the harshness of the existing cell and

c. Unify the abrupt splitting of the levels.

 

a. The focus is concentrated on the windows wrapping the space, providing a panorama of the sea, the harbor and the hill district of Kastella. Therefore the interior was toned down to enhance the focus. Dark shades of blue and black were applied on all hard and soft surfaces. The artificial lighting levels were adjusted accordingly.

 

b. Heavy velvet curtains covered the uneasy outline of the existing walls. The new geometry created a soft embracement for the room. The curtains, accentuated by the use of narrow angle spotlights, suggested a theatrical stage with dramatic qualities.

 

c. The splitting levels were unified by the use of a compositional spine that runs through the entire space. The spine, generated from the floor, is transformed into a bar, a staircase and two tables. As a second level of unification, a line was drawn on the level of the lower ceiling. Everything below this line is washed in blue and everything above is black. The strict color rule was applied on the structural elements, the velvet curtains and the secondary constructions. Additionally, linear lights connected the ceilings offering a uniformed ambient glow.

Plan

Bar Area

Lounge Area

Dinner Area

Compositional Diagram

Section

ek-magazine

issue 224

January-February 2018

p. 100

archisearch.gr

posted March 16, 2018