location:

size:

status:

year:

credits:



Sparta, Greece

150m2

completed

2010

John Karahalios



The house is situated in a mountainous village near Sparta and was realized in various phases. The main body of the building is a stone prism topped with a tiled roof and was built in the late 1890s. An adjacent room and the entrance yard were built with mixed techniques during the 1950s while the concrete terrace at the back was added in the 1970s. The lower level of the building was used for storage and lead to the garden.
The main questions of the project are the expansion of the house to the lower level of the storage area, the restructuring of the functions of the upper level and the interior connection of the two levels. The strategy for the upper part, where the entrance is situated, is to clearly highlight the three time prints of the building.
-The Stone Building.

The main stone building gathers all the public functions through an open plan scheme. The interior walls of the old building are demolished. The areas of living room, dining room and kitchen are signaled through three free objects, the suspended fireplace, the circular staircase and the double façade structure for storage. The common enclosure is underlined by the revealing of the stone wall, while the flat ceiling appears standing free and has spots randomly situated.
-The Whitewashed Area.

The additional room with the bathroom, the concrete canopy and the stone fence of the entrance are whitewashed. The common color unifies the second phase of the building’s history without eliminating the print of each material. The outdoor floor of the entrance is paved with fragments of white marble creating a mosaic effect, while the metal structures of the fence and its door all follow the white guideline.
-The Concrete Terrace.

The rectangular terrace at the back is layered with concrete tiles and is covered by a metal arbour.

The lower level of the building, where the staircase lands, is structured around a common storage area with wall-to-wall closets. There is the zone of facilities (bathroom and laundry) on the one side and the zone of bedrooms on the other.
The complexity of the new needs, the limiting scheme of the existing structures and the interesting layering of time have served as a guide for the design strategy. Thus the predefined concepts of rooms that consist a house, had to be broken down to their principal elements and be reassembled in a new manner creating different spatial relations.

Old Structure

New Structure

Material Zoning

View

Upper Level Plan

Lower Level Plan